Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/97473

Desenvolupament de problemes virtuals i interactius per a l’aprenentatge de la Microbiologia
Llagostera Casas, Montserrat
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Universitat Autònoma de Barcelona
La finalitat del projecte ha estat desenvolupar un espai virtual teòric-pràctic per a l’aprenentatge de la Microbiologia. Aquest espai virtual, basat en l'aprenentatge a través de problemes, s’ha anomenat “Microbiologia Interactiva” i proposa a l’alumne les següents àrees temàtiques: Introducció a les tècniques de la Microbiologia; Estructura i funció de la cèl.lula microbiana; Creixement i control microbià; Microbiologia molecular; Fisiologia i metabolisme microbians; Virologia; Ecologia Microbiana; Diversitat microbiana. Per a cada temàtica s’han definit unes competències a assolir a través de la resolució de problemes teòrics o pràctics. En aquest darrer cas, se li proposa a l’alumne que entri en el laboratori virtual per a la resolució dels casos pràctics plantejats. A més, per a la resolució dels problemes, l’alumne disposa d’un seguit de recursos per a cada temàtica. Finalment, també s’inclouen activitats de relació i d’ampliació per tal d’estimular la discussió, l’esperit crìtic, el treball en grup i la recerca bibliogràfica. A més, per tal de facilitar el seu ús, el web disposa també d'un tutorial. El web “Microbiologia Interactiva” es va introduir de forma pilat en l’ensenyament de l'assignatura de Microbiologia de la Llicenciatura de Biologia i de la de Microbiologia I de la llicenciatura de Biotecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant el curs 2007-08. Al llarg d'aquest curs es va valorar la seva utilitat i acceptació per part dels alumnes mitjançant enquestes. Els bons resultats obtinguts van aconsellar que aquesta eina fora ja utilitzada en totes les assignatures generals de Microbiologia de les llicenciatures de Biologia, Biotecnologia, Bioquímica, Química, Enginyeria Química, Ciències Ambientals i Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB. Actualment el web s’està també utilitzant amb molt bons resultats a les assignatures de Microbiologia dels nous graus que ofereix la Facultat de Biociències de la UAB. Així doncs, en aquest projecte s’han assolit amb escreix els objectius previstos. Es pot consultar el web desenvolupat a l’adreça http://microbiologia.uab.cat//Microbiologia_Interactiva_Web/.
The aim of the project has been to develop a virtual space for theoretical and practical learning of Microbiology. The website developed is a Problem Based Learning tool called "Microbiologia Interactiva” that proposes the following topics to students: Introduction to microbiological methods; Structure and function of microbial cell; Growth and microbial control ; Molecular microbiology; Microbial Physiology and Metabolism Virology; Microbial ecology; Microbial diversity. For each topic skills have defined to be achieved through the resolution of theoretical and practical problems. In this latter case, students have to go to a virtual laboratory for solving the practical case. Furthermore, students have a variety of resources for each topic. Finally, it is also included activities related to enlargement, stimulate discussion, critical thinking, teamwork and research literature. In addition, the website also has a tutorial to facilitate its use. The “Microbiologia Interactiva” website was introduced as a program pilot in the courses of Microbiology and Microbiology I of the Biology and Biotecnology studies, respectively, of the Universitat Autònoma de Barcelona(UAB) during the academic year 2007-08. The usefulness and acceptance by the students of the “Microbiologia Interactiva” website was evaluated through several surveys.
2011-02-09
37 - Educació. Ensenyament. Formació. Temps lliure
Microbiologia -- Ensenyament universitari
Ensenyament virtual -- Metodologia
Ensenyament universitari -- Mètodes actius
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
10 p.
Report
Els ajuts de l'AGAUR;2006MQD00027
         

Full text files in this document

Files Size Format
2006MQD00027_Comú.pdf 59.79 KB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters