Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/97449

Aplicació de les TIC al treball de l'estudiant, la seva tutorització, avaluació i a la mesura del seu esforç en un marc ECTS d'ensenyament a l'assignatura Disseny Microelectrònic I de l'ensenyament d'Enginyeria en Electrònica
Diéguez Barrientos, Àngel
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Universitat de Barcelona
El projecte està associat a l'assignatura de Disseny Microelectrònic I, Troncal de 2on cicle d'Enginyeria en Electrònica a la Universitat de Barcelona. A l'actualitat aquesta assignatura incorpora tant d'estudiants de Física com d'Enginyeries Tècniques d'altres universitats. El seu enfoc és de caire formador pràctic. Temporalment l'assignatura correspon al primer quadrimestre en una carrera que a l'actualitat és només de segon cicle. Per tant correspon a un moment en el qual l'estudiant té el primer contacte amb aquest ensenyament. La introducció de nous conceptes i continguts és constant. Durant els dos anys de durada del projecte, aquest ha permès l’elaboració de material didàctic digital que ha estat incorporat satisfactòriament (ben avaluat per l’alumnat) al material didàctic i les activitats del curs. Un dels objectius principals a aconseguir amb el projecte, combatre el fracàs escolar associat a l’alt índex d’absentisme, s’assoleix amb aquest material. D’altra banda, els alumnes que opten per un seguiment continuat, seguint la metodologia activa del curs, veuen en aquest material el recolzament necessari per afrontar les activitats que se’ls plantegen. En ambdós casos i juntament amb la resta d'activitats presencials del curs, s'aconsegueix incentivar l'autoaprenentatge i motivar l’alumne de forma continuada. El material digital comprèn apunts de l'assignatura i problemes resolts de referència. Durant l’execució del projecte s’ha mesurat contínuament l’esforç de l’estudiant. Aquest era el segon principal objectiu del projecte, sense el qual una adaptació a la metodologia ECTS i a l’EEES és impossible. S'ha mesurat l'esforç que provoquen les diferents activitats, especialment aquelles activitats cooperatives que motiven més l'alumnat però que també el carreguen més. Com a eina per a l'estudiant s'ha desenvolupat un aplicatiu que permet que ell mateix conegui el seu esforç enfront de la resta d'alumnes com a mesura de la seva qualitat d'estudi.
The subject of study of Microelectronic Design I is main of the second cycle of Electronic Engineering teaching at the University of Barcelona. The project goals were mainly to deal with the low success of students associated to the absenteeism and to increase the motivation. At the same time, in order to adapt to the new European Education Space, student effort had to me measured in all the different activities imposed to the students. The elaboration of a digital didactic material with original content has been done. It is useful for students that do not assist to the lectures as well to for those students participating in the day by day activities. The didactic material has both theory and solved problems. All is arranged in the Virtual Campus provided by the University of Barcelona. Effort of the student has been measured for all academic activities. Especial care has been done in the measurement of the effort and the evaluation of cooperative activities, where the effective load is usually very high. In spite of the effort done by the student, cooperative activities are considered as very useful to learn. The student can measure his effort with the effort done by other students with a specific application developed for such purpose.
2011-02-07
37 - Educació. Ensenyament. Formació. Temps lliure
Microelectrònica -- Ensenyament universitari
Microelectrònica -- Problemes, exercicis, etc.
Ensenyament universitari -- Metodes actius
Ensenyament universitari -- Ensenyament assistit per ordinador
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
9 p.
Report
Els ajuts de l'AGAUR;2006MQD00067
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
2006MQD00067_Comú.pdf 480.4 KB PDF Memòria
annex_complet.pdf 4.217 MB PDF Annexos

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters