Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/97418

lntroducció de tècniques d'aprenentatge col·laboratiu en I'àmbit de bases de dades amb el suport de les tecnologies de la informació
Abelló, Alberto
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Universitat Politècnica de Catalunya.
Els canvi recents en els plans d’estudis de la UPC i la UOC tenen en compte el nou espai europeu d’educació superior (EEES). Una de les conseqüències directes a aquests canvis es la necessitat d'aprofitar i optimitzar el temps dedicat a les activitats d'aprenentatge que requereixen la participació activa de l’estudiant i que es realitzen de manera continuada durant el semestre. A més, I'EEES destaca la importància de les pràctiques, les relacions interpersonals i la capacitat per treballar en equip, suggerint la reducció de classes magistrals i l’augment d’activitats que fomentin tant el treball personal de l’estudiant com el cooperatiu. En l’àmbit de la docència informàtica d’assignatures de bases de dades el problema és especialment complex degut a que els enunciats de les proves no acostumen a tenir una solució única. Nosaltres hem desenvolupat una eina anomenada LEARN-SQL, l’objectiu de la qual és corregir automàticament qualsevol tipus de sentència SQL (consultes, actualitzacions, procediments emmagatzemats, disparadors, etc.) i discernir si la resposta aportada per l’estudiant és o no és correcta amb independència de la solució concreta que aquest proposi. D’aquesta manera potenciem l’autoaprenentatge i l’autoavaluació, fent possible la semi-presencialitat supervisada i facilitant l’aprenentatge individualitzat segons les necessitats de cada estudiant. Addicionalment, aquesta eina ajuda als professors a dissenyar les proves d’avaluació, permetent també la opció de revisar qualitativament les solucions aportades pels estudiants. Per últim, el sistema proporciona ajuda als estudiants per a que aprenguin dels seus propis errors, proporcionant retroalimentació de qualitat.
The academic programs of the UPC and UOC are adapting to the European Credit Transfer System (ECTS). One of the changes introduced in the academic programs of the previous universities tries lo optimize the time of the activity that require the active participation of the students. Moreover, the ECTS emphasizes the importance of practices, interpersonal relationships, and teamwork skills, suggesting the reduction of lectures and increasing the activities encouraging personal as well as cooperative work. The definition of these activities is a very complex task specially when dealing with database teaching in ICT engineering degrees, because usually the questions do not have a unique solution. LEARN-SQL is the tool developed by our group that automatically evaluates the correctness of any SQL statement (queries, updates, stored procedures, triggers etc.) with independence of the student solution. In this way, we empower self-learning and self-evaluation, making possible supervised non-present work and easying individualized learning based on the needs of each student. Furthermore, LEARN-SQL helps teachers design their tests as well as-allow them review the solutions provided by the students. Finally, the system provides students with valuable feedback, so that they can learn from their mistakes.
2011-01-31
004 - Informàtica
Bases de dades -- Ensenyament universitari
SQL (Llenguatge de programació)
Ensenyament -- Mètodes actius
Informàtica -- Autoaprenentatge
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
14 p.
Report
Els ajuts de l'AGAUR;2007MQD00202
         

Full text files in this document

Files Size Format
2007MQD00202_Comú.pdf 2.122 MB PDF

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

Romero Moral, Óscar; Calvanese, Diego; Abelló Gamazo, Alberto; Rodríguez Muro, Mariano
 

Coordination

 

Supporters