Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/92717

La redimensió de la llibertat civil en l'àmbit de les relacions familiars
Gramunt Fombuena, Marió; Maluquer de Motes i Bernet, Carles J; Rubio Gimeno, Gemma; Palomares Balaguer, Elena
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada
La virtualitat de la formulació de la llibertat civil com a principi de l'ordenament civil català és, precisament, que permet projectar-la sobre qualsevol àmbit en el qual el poder de decisió resti en poder dels particulars. Així doncs, el legislador parteix del respecte per a l'autonomia privada com a eina d'autoregulació d'interessos. A Catalunya, el principi de llibertat civil en la regulació de les relacions familiars és més extens que en el Codi Civil, d'acord amb la pròpia tradició jurídica, palesada en tots els textos legals. La llibertat civil té una àmplia projecció en l'organització de les institucions de protecció de la persona. El legislador ha optat per un sistema de familiar, amb la justa intervenció judicial de control (p.ex., la designació voluntària d'òrgans de protecció té caràcter vinculant pel jutge). El principi de llibertat civil es veu enormement enfortit en la futura legislació representada avui per l'encara Avantprojecte de Llei del Llibre segon Codi Civil de Catalunya. L'Avantprojecte també vindrà a reforçar la llibertat dels contraents o cònjuges pel que fa a l'autorregulació de les seves relacions patrimonials intensificant la possibilitat de pactes abdicatius o limitatius dels drets derivats d'una futura ruptura i introduint una regulació al respecte amb atenció als límits que la doctrina i la jurisprudència ha vingut imposant a les experiències pràctiques en aquest àmbit. Les unions estables no es poden sostreure a l'aplicació dels mínims legals: la llibertat de ser només “de fet” pràcticament no existeix. Ens trobem davant una qüestió d'ordre públic perquè és una nova modalitat de família a la que s'ha de dispensar la protecció constitucional (art. 39 CE). La llibertat es limita a escollir entre que el vincle o unió sigui matrimonial o no. L'Avantprojecte incrementa la intervenció de l'Estat: la llibertat es redueix al contingut dels pactes reguladors de la convivència i de la seva crisi.
Se ha constatado la conversión de las situaciones convivenciales susceptibles de generar relaciones familiares como una cuestión de orden público, con la consecuente restricción de libertad civil en el ámbito de la organización de las relaciones familiares. Se ha observado, en cambio, la ampliación de la proyección de la libertad civil en el ámbito patrimonial (pactos matrimoniales y pactos convivenciales) e individual (instituciones de protección de la persona).
Changes has been observed in cohabitation situations that are liable to give rise to family relations becoming a public issue, with the resulting restrictions on civil liberties when it comes to organising family relations. However, there has been a marked increase in the projection of civil liberties in terms of assets (marriage pacts and cohabitation pacts) and the individual (institutions for protecting people).
2008
347 - Dret civil
Dret civil
Dret de família
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
97 p.
Working Paper
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especilitzada (Catalunya)
Documents de treball (Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada). Investigació;
         

Full text files in this document

Files Size Format
CC_3246_08.pdf 410.5 KB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters