Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/4969

El Real Conservatorio de Artes (1824-1850): Orígenes y gestación de la ingeniería industrial moderna
Ramón Teijelo, Javier
Centre d'Estudis d'Història de les Ciències
El "Conservatorio de Artes" tuvo un origen Ilustrado, emulando a su homónimo parisino, pero nació durante el absolutismo (1824), tras un frustrado intento afrancesado (1810). Absorbió al "Gabinete de Máquinas" y tuvo como primer director a López de Peñalver. Supuso un puente entre la Ilustración y la Ingeniería Industrial decimonónica, sobre todo, a partir de la institucionalización del envío de pensionados a la "École Centrale des Arts et Manufactures" parisina, con cuyo retorno consigue transformarse en "Real Instituto Industrial" (1850). Aparte destaca su proyección social, tanto en su papel de oficina de patentes como en la promoción de exposiciones industriales.
El "Conservatorio de Artes" va tenir un origen il•lustrat, emulant el seu homònim parisenc, però va néixer durant l’absolutisme (1824), després d’un intent afrancesat frustat (1810). Va absorbir el "Gabinete de Máquinas" i va tenir López de Peñalver com a primer director. Va ser un pont entre la Il•lustració i l’Enginyeria Industrial vuitcentista, sobretot a partir de la institucionalització de l’enviament de pensionats a l’"École Centrale des Arts et Manufactures" parisenca, amb el retorn dels quals aconsegueix transformar-se en "Real Instituto Industrial" (1850). D’altra banda, també destaca la seva projecció social, tant en el seu rol d’oficina de patents com en la promoció d’exposicions industrials.
2002-07-05
62 - Enginyeria. Tecnologia
Conservatorio de Artes de Madrid
Enginyeria industrial - Història
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i el centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
Research/Master Thesis
-
         

Full text files in this document

Files Size Format
TR Pío Javier Ramon.pdf 2.280 MB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters