Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/43222

Variació dels estatges vegetals a l'àrea de la Bruguera (Girona) en els darrers cent anys
Bosch Schips, Jan; Armiñana Maristany, Xavier
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Tarridas Permanyer, Jordi
Treball de recerca realitzat per alumnes d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit cientí­fic del Jovent l'any 2009. Aquest treball s'ha basat en la comparació altitudinal de determinades espècies vegetals (i per tant dels estatges) respecte els últims cent anys en una zona de la vall de Ribes; concretament des de la serra de St. Amanç fins a la població de Bruguera, passant per els Llisos del Taga. La realització del treball implica primerament la recerca d'estudis i dades anteriors fets sobre el tema, que generalment es basaria en dos estudis ja esmentats en el treball, els quals són un catàleg florístic de la vall de Ribes (de Josep Vigo) i un article de característiques molt semblants al nostre treball (de Jonathan Lenoir), així com també l¡elecció de la metodologia i de les espècies a estudiar. L'altra part es basa en fer un comptatge i identificació de les espècies trobades en diferents zones. En el moment de fer la delimitació de les zones hem tingut en compte l'alçada i l'orientació i s'han subdividit aquestes zones en quadrants per facilitar el comptatge i identificació. Una vegada comparats els resultats amb els estudis fets anteriorment s'ha arribat a la conclusió que hi havia un canvi altitudinal de les espècies prou significatiu. Unes de les interpretacions d'aquest resultat observat podria lligar-se al canvi de temperatures que ha sofert la vall en els últims anys degut al canvi climàtic.
Research project carried out by two pupils of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. The research project here presented is based on comparison between different plant species (altitude nowadays and the same species) altitude 100 years ago. The project has been done in the Serra Cavallera, well known zone of the Vall de Ribes, in northern Catalunya. With results of previous projects related to our own, we were able to select a list of species, easy to recognize and living in great numbers in the zone which was about to be studied. The zone was cartographically divided into smaller parts, so we could ignore geographical difficulties and the task would be completed faster. The altitude of maximum appearances (altitude in which species would grow better) of was registered and then compared with 100 years before. An altitude difference was obtained in many of them, so the conclusion had to be that these species, probably due to climate change, have suffered an upward altitude shift, disturbing a normal species altitude growth level, and provoking species to grow in higher grounds.
2010-01-11
504 - Ciències del medi ambient
Ripollès – Catalunya
Efecte del clima sobre les plantes
Flora alpina
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
66 p.
Bachelor Thesis
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ00070
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
001_PJ_20090007002.pdf 487.1 KB PDF Catàleg de plantes
001_PJ_20090007003.pdf 2.350 MB PDF Fitxes de presa de dades concretes
001_PJ_20090007004.pdf 319.2 KB PDF Transsectes quadrants
002_PJ_20090007001.pdf 763.5 KB PDF Treball principal

Show full item record

Related documents

 

Coordination

 

Supporters