Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/184040

La reincidència en el Programa de Mediació i Reparació de menors
Capdevila Capdevila, Manel; Ferrer Puig, Marta; Blanch Serentill, Marta
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
L’estudi actualitza la taxa de reincidència dels menors que durant l’any 2008 van finalitzar un programa de mediació o reparació (MRM) i als quals s’ha seguit fins el 30 de juny de 2011 per saber si han reincidit, és a dir, si han tornat a prendre contacte amb el sistema d’execució penal a Catalunya, ja sigui com a infractors juvenils o com a adults, en mesures d’execució penal a la comunitat o en el sistema penitenciari català. En total, la població estudiada ha estat de 2.022 subjectes. També s’han estudiat les poblacions d’altres tres mesures o programes que a priori es pensava que podrien correspondre a segments de població similars als del Programa de MRM i es volia comprovar si efectivament era així. Aquests tres grups de població estudiada són: 1) els menors i joves als que s’ha aplicat l’Art. 27.4 de la LORPM5/2000 (no continuar la tramitació de l’expedient), 2) aquells als que s’ha aplicat la mesura d’amonestació i 3) els joves per als quals l’informe tècnic proposava una mesura de prestacions en benefici de la comunitat. En l’informe es donen resultats del perfil dels infractors i de les víctimes; de les característiques del Programa de MRM; de la reincidència i les seves característiques; del perfil del jove reincident; es fa una anàlisi específica des de les perspectives de gènere i d’estrangeria; es comparen els programes i mesures esmentats i finalment es fan un seguit de recomanacions derivades dels resultats i de les conclusions.
El estudio actualiza la tasa de reincidencia de los jóvenes que realizaron un programa de mediación i reparación penal juvenil en el año 2008 y a los que se siguió hasta el 30 de junio de 2011 para saber si habían vuelto a reincidir en algún delito, ya fuese como menores o como adultos. Se exponen los resultados tanto del perfil general de los menores, como de las características de los que son reincidentes. El estudio compara también esta intervención con otras medidas o programas como la amonestación, la aplicación del artículo 27.4 de la LORPM 5/2000 de no continuar tramitando el expediente, o las propuestas del equipo técnico respecto a imponer una medida de prestación en beneficio de la comunidad.
This quantitative research updates the recidivism rate related to young offenders after their participation, in 2008, in a penal mediation and reparation program (MRM). These juveniles were followed until June 2011 to see if they reoffended, both as juveniles or as adults. The research analyses the profile of this group of young offenders and the characteristics from those who were found recidivists. The study also compares this intervention (MRM) with others possibilities of diversion, admonishment, etc.
2012-05-08
31 - Demografia. Sociologia. Estadística
Delinqüència juvenil -- Catalunya
Reincidència
Justícia restauradora -- Catalunya
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
218 p.
Working Paper
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
SC_1_090_12_cat.pdf 1.550 MB PDF
SC_1_090_12_infor_exec.pdf 188.8 KB PDF Informe executiu

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

Capdevila Capdevila, Manel; Ferrer Puig, Marta; Blanch Serentill, Marta
Capdevila Capdevila, Manel; Ferrer Puig, Marta; Blanch Serentill, Marta; Framis Ferrer, Berta
Capdevila Capdevila, Manel; Ferrer Puig, Marta; Blanch Serentill, Marta; Framis Ferrer, Berta
 

Coordination

 

Supporters