Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/182680

La segregació i l'escat de guerres civils
Daniels, Lesley-Ann
Institut Català Internacional per la Pau
Tradicionalment, s’ha considerat que les característiques ètniques d’un país són un factor rellevant per a l’esclat d’una guerra civil. Han estat objecte d’una anàlisi extensa mitjançant índexs de fraccionament ètnic (quants grups diferents hi ha) i de polarització ètnica (el nombre i la mida relativa dels grups), però sense resultats concloents. Un aspecte que interiorment s’havia passat per alt és la distribució física dels grups dins d’un país. Aquest article selecciona un índex de segregació i s’analitza la relació amb l’esclat de guerres civils a través de tres bases de dades consolidades, dues de les quals amb un llindar alt de víctimes mortals i una altra amb un llindar baix. Aquesta recerca revela que l’índex de segregació és significatiu per predir l’inici d’una guerra civil. Tot i que la segregació forçosament ha de dependre del fraccionament i que probablement és condicionada per la polarització, l’anàlisi mostra que, un cop s’introdueix la segregació com a variable de control, el fraccionament i la polarització deixen de ser significatius a l’hora de calcular les probabilitats de conflicte civil a través de les bases de dades de llindar alt. L’article sosté que els efectes de la segregació es desenvolupen a través de la separació física respecte d’altres grups ètnics, la proximitat física dins d’un mateix grup i l’homogeneïtat en el si d’un territori, i que cada un d’aquests factors influeix tant sobre la motivació per rebel·lar-se com sobre la viabilitat de la rebel·lió. La significativitat de la segregació mostra que l’impacte de les característiques ètniques sobre el conflicte és complex i que el concepte de segregació aporta una dimensió útil a l’especificació de l’etnicitat.
2011-07-01
93 - Història. Ciències auxiliars de la història. Història local
Guerres civils
Conflicte ètnic
Fraccionament ètnic
Polarització
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/es/
62 p.
Article
Institut Català Internacional per la Pau
         

Full text files in this document

Files Size Format
LaSegregacioEsclatGuerres.pdf 692.4 KB PDF

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

Cristóbal Fransi, Eduard; Gómez Adillón, Ma. Jesús; Thorsson Johansson, Ann; Daries Ramón, Natalia
Knops, Dieter; Nixon, Calley-Ann; Penciolelli, César; Soriano, Gerard; Vilain, Antoine; Wojtkowiak, Weronika
de la Rica, Roberto; Mendoza Gómez, Ernesto; Chow, Lesley W.; Cloyd, Kristy L.; Bertazzo, Sergio; Watkins, Hannah C.; Steele, Joseph A. M.; Stevens, Molly M.
 

Coordination

 

Supporters