Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/152083

Anàlisi del sistema agroecològic de Vila-seca: proposta de guia per a la descoberta del medi
Palacios Romero, Sandra
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Boada, Martí, 1949-; Sánchez Mateo, Sònia;
S’ha elaborat una anàlisi del sistema agroecològic del municipi de Vila-seca (Tarragonès) per tal de realitzar en segon lloc, una proposta de guia per a la descoberta del medi per a infants d’entre 8 i 10 anys. A partir del treball de camp realitzat a la zona d’estudi s’han inventariat diferents elements del patrimoni socioecològic que es consideren de rellevada importància al terme. Entre ells destaquen oliveres, garrofers, avellaners, arbres singulars, masos, basses, marges de pedra seca i trones, els quals s’integren en el medi formant un veritable sistema agroecològic, fruit de la interacció entre vectors biofísics i socioeconòmics. D’altra banda, per tal de donar a conèixer aquest sistema s’ha realitzat una proposta de descoberta del medi agrícola a partir d’un itinerari d’educació ambiental per la zona estudiada, on s’engloben tots aquells elements d’especial interès en un recorregut de 2,9 quilòmetres. La guia disposa a més d’una sèrie d’activitats a realitzar a l’entorn per tal de motivar el sentiment de descoberta d’aquest sistema. D’aquesta manera, considerant les fortes pressions que aquest territori pateix per part de les infraestructures i les urbanitzacions és destriable la necessitat de conservació i l’addició dels elements inventariats al catàleg del Patrimoni del municipi.
Se ha elaborado un análisis del sistema agroecológico del municipio de Vila-seca (Tarragonés) para realizar en segundo lugar, una propuesta de guía de descubrimiento del medio para escolares de entre 8 y 10 años. A partir del trabajo de campo realizado en la zona de estudio se han inventariado diferentes elementos del patrimonio socioecológico que se consideran de relevada importancia en el territorio. Entre ellos destacan olivos, algarrobos, avellanos, árboles singulares, masías, balsas, márgenes de piedra seca i tronas, los cuales se integran en el medio formando un verdadero sistema agroecológico, fruto de la interacción entre vectores biofísicos y socioeconómicos. Por otra parte, para dar a conocer este sistema se ha realizado una propuesta de descubrimiento del medio agrícola a partir de un itinerario de educación ambiental por la zona estudiada, donde se engloban todos aquellos elementos de especial interés en un recorrido de 2,9 kilómetros. La guía dispone además de una serie de actividades a realizar en el entorno con el fin de motivar el sentimiento de descubrimiento de este sistema. De esta manera, considerando las fuertes presiones que este territorio sufre por parte de las infraestructuras y las urbanizaciones es destacable la necesidad de conservación y la adición de los elementos inventariados en el catálogo del Patrimonio del municipio.
It has been made an analysis of agro-ecological system of Vila-seca’s town (Tarragonés) with the proposal of make an environmental education guide for schoolchildren between 8 and 10 years. From fieldwork in the study area it has been inventoried different socio-environmental heritage items that are considered of high importance in the territory. These include olive, carob, hazelnut, unique trees, farms, ponds, dry stone margins and “trones”, which are integrated forming a true agro-ecological system, the result of the interaction between biophysical and socio-economic factors. Moreover, to raise awareness of this system it has been made an environmental education guide with a itinerary through the study area that encompasses all the elements of particular interest in a route of 2.9 kilometres. The guide also features a series of activities to do in the environment to encourage a sense of discovery of this system. Thus, considering the strong pressures that this area suffers from infrastructure and buildings is necessary to conserve and add the inventoried items in the Heritage’s catalogue of the town.
2011-02
504 - Ciències del medi ambient
Ecologia agrícola -- Vila-seca (Catalunya)
Educació ambiental -- Ensenyament primari -- Vila-seca (Catalunya)
Itineraris de la natura -- Vila-seca (Catalunya)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
Bachelor Thesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
PFC_SandraPalaciosRomero_guiaDocent.pdf 3.051 MB PDF Annex - guia docent
PFC_SandraPalaciosRomero_itinerari.pdf 3.394 MB PDF Annex - itinerari
PFC_SandraPalaciosRomero_resum.pdf 635.2 KB PDF Resum
PFC_SandraPalaciosRomero.pdf 7.975 MB PDF Projecte

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

Sabater Martínez, David; Agnelli, Silvia; Arriarán Germán Palacios, Sofía; Fernández López, José Antonio; Romero, María del Mar; Alemany, Marià, 1946-; Remesar Betlloch, Xavier
Sabater Martínez, David; Arriarán Germán Palacios, Sofía; Romero, María del Mar; Agnelli, Silvia; Fernández López, José Antonio; Remesar Betlloch, Xavier; Alemany, Marià, 1946-
 

Coordination

 

Supporters