Noves funcionalitats i nou disseny, per a RECERCAT

El Dipòsit de la Recerca de Catalunya (RECERCAT) ha actualitzat el seu programari base i ha renovat també el seu web per fer-lo una eina més accessible, personalitzable i propera als usuaris. Amb aquestes millores, RECERCAT acompleix amb els mandats del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) que ha establert una sèrie de recomanacions amb la intenció d’impulsar l’accés obert a la producció científica dels investigadors i aconseguir que els resultats de la recerca, que es finança amb recursos públics, sigui de domini públic, d’accés lliure i gratuït per la xarxa.

Amb el canvi de versió del programari base de RECERCAT, DSpace, de la versió 1.4 a la 1.7.2, s’ha facilitat l’embargament, és a dir, la possibilitat d’incorporar d’un document però no fer-lo públic fins a una determinada data. També pot filtrar documents segons la qualitat (preprint, postprint...), disposar de diferents versions d’un document i escollir entre les diferents llicències Creative Commons existents. A més, el nou RECERCAT acompleix amb les directrius del recol·lector europeu Driver, cosa que dóna més visibilitat als documents del repositori i també permet l’exportació de les metadades a altres formats, de manera que altres repositoris recol·lectors que no usin el protocol OAI-PMH poden accedir a les metadades i mostrar-les.
Totes aquestes millores donen suport al mandat del CIC de mesures afavoridores de l’accés obert a la recerca produïda amb finançament públic i també segueixen les directrius del Projecte Open- AIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe) de la Comissió Europea, que estableix que la recerca finançada per la Unió Europea estigui disponible en accés obert a través de la xarxa.

Una altra funcionalitat de la nova versió del programari de RECERCAT són les facetes, que milloren el procés de cerca obtenint una cerca intel·ligent o també anomenada cerca refinada. Així, en fer una cerca simple, el repositori dóna l’opció de refinar-la per autor, data de publicació, per tipus de document, per matèria i per classificació decimal universal. A més, a la cerca avançada es poden afegir filtres i personalitzar la manera com es mostren els resultats, definint la quantitat de resultats mostrats per pàgina i l’ordre en què apareixen.
Pel que fa a les estadístiques de les consultes al repositori s’han millorat amb l’aplicació SOLR que permet fer cerques en tots els documents i registres que consten al repositori, integrant-lo amb el programari DSpace per aconseguir les facetes, així com una cerca a text complet entre diferents formats, com ara pdf, doc, etc.

El nou RECERCAT és també més personalitzable gràcies a l’ús de la tecnologia Manakin que permet modular i configurar la interfície gràfica del repositori segons les necessitats específiques. A més, incorpora nous mecanismes de preservació de tots els fitxers que conté, amb la possibilitat de comprovar que estan totes les metadades correctament assignades o la presència de virus en el contingut.

També s’han millorat les citacions dels documents de RECERCAT amb la incorporació del gestor de referències bibliogràfiques RefWorks, un programari que permet crear una base de dades personal mitjançant la importació de referències d’arxius de text o bases de dades en línia i altres fonts. A més, permet generar automàticament citacions en diversos formats i afegir-les fàcilment en els documents.

Pel que fa la interfície web de RECERCAT, s’ha redissenyat per fer-la més accessible per a la cerca. La pàgina principal compta amb un apartat d’accés a la consulta per títol, matèria, autor, col·lecció... un apartat d’institucions participants amb accés directe als seus documents i accessos a un directori d’altres repositoris, a les estadístiques i a les novetats del repositori.

 

Coordinació

   

Patrocini